Nokian Renkaat vahva ydinmarkkinoillaan

Vankka jalansija Pohjoismaissa

Nokian henkilöautonrenkaiden liikevaihdosta vuonna 2010 noin 45 % tuli Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Yhtiö on sekä markkina- että hintajohtaja Pohjoismaissa. Näissä maissa myydään vuosittain yhteensä noin 10 miljoonaa henkilö- ja jakeluauton rengasta, joista noin 6 miljoonaa on talvirenkaita. Markkinat kasvavat yleensä 1–3 % vuodessa ja kilpailevia tuotemerkkejä on noin 80. Näissä maissa on talvirengaslaki, joka edellyttää talvirenkaiden käyttöä talven aikana.

Kasvua Venäjällä

Nokian Renkaat on markkinajohtaja ja suurin premium-renkaiden valmistaja Venäjällä. Pietarin läheisyydessä sijaitseva, uusinta teknologiaa hyödyntävä tehdas aloitti toimintansa keväällä 2005. Alhaisten työvoima-, raaka-aine- ja energiakustannusten vuoksi renkaiden valmistus on Venäjällä merkittävästi edullisempaa kuin Suomessa tai muualla läntisessä Euroopassa. Venäjällä toimiessaan yhtiö saa myös verohelpotuksia ja välttää tuontitullit, mikä on suuri etu tärkeimpiin kilpailijoihin nähden.

Vuonna 2010 Venäjän ja IVY-maiden osuus nousi 21 %:iin Nokian Renkaat -konsernin liikevaihdosta. Yhtiön tavoitteena on vahvistaa entisestään markkinajohtajan asemaa premium-segmentin talvirenkaissa ja lisätä markkinaosuutta kesärenkaissa. Venäjällä ei ole talvirengaslakia, mutta ilmastolliset olosuhteet Nokian Renkaiden toiminta-alueilla edellyttävät talvirenkaiden käyttöä talvikeleillä.

Tukijalkana myös Keski-Eurooppa

Nokian Renkaat räätälöi renkaansa erilaisten markkina-alueitten kuluttajien tarpeita vastaaviksi. Yhä laajentuvat rengasmarkkinat ja talvirengaslainsäädännön yleistyminen ovat nostaneet myös Keski-Euroopan yhdeksi Nokian Renkaiden tärkeimmistä kasvualueista. Keski- ja Itä-Euroopan talvikeleille suunnitellut kitkarenkaat, samoin kuin kesärenkaat, poikkeavat oleellisesti yhtiön ydinmarkkinoilla myytävistä tuotteista. Monipuolisesta talvirengasvalikoimasta löytyy myös kattava määrä SUV- ja light truck -renkaita, samoin ns. run-flat-tuotteita.

Ydinmarkkinoidensa ulkopuolella Nokian Renkaat keskittyy lisäksi maihin, joissa se voi hyödyntää pohjoisten olojen erikoisosaamistaan. Tällaisia alueita ovat mm. Alppialueet ja Pohjois-Amerikka.