Nokian Henkilöautonrenkaat

Myynti ja tuottavuus paranivat selvästi

Tulosyksikkö kehittää, valmistaa ja markkinoi kesä- ja talvirenkaita henkilö- ja jakeluautoihin sekä katumaastureihin. Päätuotteita ovat nastalliset ja nastattomat talvirenkaat sekä korkean nopeusluokan kesärenkaat. Talvirenkaiden osuus yksikön liikevaihdosta on lähes 80 %. Päämarkkinat ovat Pohjoismaat, Venäjä ja muut IVY-maat. Muita tärkeitä markkina-alueita ovat Keski- ja Itä-Eurooppa, Alppialue ja Pohjois-Amerikka.

Kaikki renkaat kehitetään Suomessa. Päätuotteet valmistetaan yhtiön omissa tehtaissa, Suomessa Nokialla ja Venäjällä Vsevolozhskissa, ja ne myydään jälkimarkkinoilla. Yhtiön keihäänkärkituote Nokian Hakkapeliitta 7, nastoitettu talvirengas pohjoisiin olosuhteisiin, voitti vuonna 2010 jälleen käytännöllisesti katsoen kaikki autolehtien talvirengastestit Pohjoismaissa ja Venäjällä.

Vuonna 2010 henkilöautonrenkaiden myynti yltyi yli 35 %:n kasvuun, josta puolet tuli Venäjän talvirengasmyynnistä. Myös Pohjoismaissa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa myynti kasvoi uusiin ennätyslukemiin. Nokian Renkaat kasvatti markkinaosuuttaan kaikilla näillä myyntialueilla. Talvirenkaiden osuus myyntimixistä kasvoi 76 %:iin volyymista.

Kaikissa tuoteryhmissä toteutettiin hinnankorotuksia kohonneiden raaka-ainekustannusten kompensoimiseksi. Lisäksi parempi myyntimix ja ydinmarkkinoiden valuuttakurssimuutokset tukivat keskihinnan 5 %:n nousua. Pienemmistä varastoista, investoinneista ja myyntisaatavista johtuen kassavirta ja käyttöpääoman kierto paranivat merkittävästi edellisvuoteen nähden.

Kahden uuden tuotantolinjan (7 ja 8) avaaminen Venäjällä oli merkittävin syy tuotantomäärän 40 %:n nousuun. Vuonna 2009 tehdyt rakennemuutokset ja kapasiteetin käyttöasteen paraneminen saivat aikaan tuottavuuden selvän kasvun molemmissa tehtaissa. Yhtiö teki päätöksen kahden uuden tuotantolinjan (9 ja 10) rakentamisesta Venäjän-tehtaaseen vuonna 2011.

Vuoden lopussa henkilöautonrenkaiden tilauskanta ja viikkotason valmistusmäärät olivat ennätyskorkeat.

Henkilöautonrenkaat - liikevaihto liikevoitto liikevoittoprosentti